Bygd som jakt (lengde 65fot, bredde 20fot) år 1868 av Gjert A. Eide(1820-1902) i Sjo på Halsnøy. Fekk navnet “Stine Cathrine” etter den første eigaren si dotter. År 1891-1935 var ho Jondalsjakt, og var den siste segljakta i Jondal. Gjekk som motorisert kystfraktar frå 1935 til 1973, først som “Åsta 1” og frå 1952 som “Anne Kristine”. År 1973 vart ho seld til Sverige og på ny rigga for segl, no som 2 masta skonnert. I 1983 vart ho seld til U.S.A.,og etter ei 3 år lang vøle segla ho som skuleskip i Canada. Totalforliste i orkanen Grace den 29. oktober 1991, på veg frå New York til Bermuda. The U.S. Coast Guard redda heile mannskapet på 9, under dramatiske omstende. “Anne Kristine” var tapt, i ein alder av 123 år. – Denne flotte skuta blir mitt neste modellprosjekt.

Kokeri og transportbåt DS “Vale” ,bygget av tre i Gævle 1874 for AB Svea rederier Stokholm.

Innkjøpt til Stavanger i 1888 ,J.Berner jr og solgt til Aktieselskabet Haabet i Sandefjord 1905.
Fanget ved Svalbard og var da i så elendig forfatning at den ble kaldt “Lasaronen”.
Senket og brukt som kai i 1909. Saldanha Bay.

Kan dette være i Hammerfest eller Tromsø ?

  • D/S ved kai.
  • D/S Barøy ankomst Narvik 1914

Endelig kom Per Roger med bok!

Det er Lofotposten som i dagens avis forteller at fisker, politiker og båttegner, Per Roger Vikten, “endelig har tatt til fornuft” og fått samla sine eminente båttegninger mellom to permer :-)!!

Det var på tide! Denne blir et must for alle med interesse for kyst-, båt- og fiskerihistorie! Han har samla og skrevet ned historia til hver eneste båt, over 200 i tallet. Det er blitt ei flott, og for den interesserte, ei meget lesverdig bok! Vi håper bare tegningene hans ikke blir helt borte for oss underveis mot neste bok, – men at han finner et fora der han fortsatt kan spre glede med sin blyant, – selv om Origo straks er vekk :-)!

Vi gratulerer Per Roger med boka “Nordnorske fiskebåter”! (Og ønsker lykke til mot nr.2 :-)!)
(Bildet er en faksimile av Lofotposten.)

Nyeste hurtigrute MS Spitsbergen observert i går, på nordgående, mellom Sørarnøy og Sandhornøya.

Har hjemmehavn på Nordnesøy.

Ikke sikker på hvor jeg fant dette bilde , tror det er etter bombing av byen ?

I motsetning til de moderne 50-fotingene der ekstra “påheng” for å øke bæreevnen monteres, se denne linken, har denne fått montert ordinære, bevegelige flaps :-)! I tillegg ser vi ei nokså spesiell rorløsning også. Foruten manøvreringsløsninga, ser det ut til at bakre rordel er hengsla og vribart. Et moderne hekk formoder jeg :-)! (Ingen garanti for å unngå tauverk i propellen her heller!)